Reumatologie1 Reumatologie

Reumatologie

Reumatologen houden zich bezig met diagnosticeren en behandelen van aandoeningen die pijn in het bewegingsapparaat veroorzaken. Dat wil zeggen op de botten, gewrichten, gewrichtskapsels, pezen of spieren. Het kan gaan om chronische ziekten met ontstoken gewrichten (bijv. reumatoïde artritis), systeemziekten als auto-immuunaandoeningen en vasculitis. Maar ook om artrose en klachten in de weke delen. De reumatologen werken nauw samen met gespecialiseerde verpleegkundigen op de polikliniek reumatologie en de afdeling dagbehandeling.

 

De laatste jaren gaan de ontwikkelingen in de reumatologie heel snel. Daardoor zijn verschillende reumatische ziekten meestal goed met medicijnen behandelen.

 

Informatie over de polikliniek

Op de polikliniek reumatologie bespreekt de reumatoloog de klachten van de patiënt en verricht lichamelijk onderzoek. Soms is ook bloedonderzoek of röntgenonderzoek nodig. De reumatoog stelt de diagnose en maakt in overleg met de patiënt een behandelplan.

 

Op de polikliniek werken ook reumaverpleegkundigen. Zij houden zelfstandig spreekuren voor chronische reumapatiënten. Zij geven voorlichting over reumatische ziekten, hulpmiddelen en de voorgeschreven medicijnen. Daarnaast geven zij instructies over het zelf toedienen van injecties en zijn zij aanspreekpunt voor vragen tijdens de behandeling. De reumaverpleegkundige overlegt dagelijks met de reumatologen.

 

Afspraak
Verwijzing van de huisarts of medisch specialist is nodig om een afspraak bij een reumatoloog te maken.

  

Spreekuren

Bekijk hier spreekuuroverzicht om te zien wanneer de reumatologen spreekuur houden in de polikliniek Dronten.