Gynaecologie2

20-weken echo

Zwangere vrouwen kunnen in de polikliniek Dronten terecht voor een 20 weken zwangerschapsecho. Ziekenhuis St Jansdal beschikt daar over moderne echo apparatuur.

 

Bekijk in het spreekuuroverzicht wanneer u terecht kunt voor een 20 wekenecho.

 

Afwijkingen 

Met de 20-weken echo wordt gecontroleerd of het ongeboren kindje ernstige, aangeboren lichamelijke afwijkingen heeft. Gelukkig komen de meeste baby’s volledig gezond ter wereld. Bij 2 tot 4 procent van de baby's wordt voor of na de geboorte een afwijking vastgesteld. Deze hoeft gelukkig niet altijd ernstig te zijn. Een deel van de aandoeningen kan met behulp van echoscopie al in de zwangerschap worden opgespoord. Daarnaast wordt bij de 20 wekenecho gekeken naar de ontwikkeling van de organen, of het ongeboren kindje genoeg groeit en of er voldoende vruchtwater is. De echo wordt tussen de 19 en 22 weken zwangerschap uitgevoerd.

 

Het onderzoek

De 20-weken echo is een vrij betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken. Toch is het onderzoek geen garantie voor een gezond kindje omdat niet alle aandoeningen kunnen worden gezien op de echo. Soms kan het onderzoek niet volledig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door de ligging van het kindje. In dat geval zal het onderzoek op een later tijdstip afgerond worden. Het onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. Tijdens het onderzoek zal de echoscopiste zoveel mogelijk uitleg geven bij de echobeelden. Ook krijgt u foto’s van uw kindje mee na afloop. De verloskundige ontvangt na afloop de resultaten.  

 

Geen pret echo

De 20-weken echo is geen pretecho. Het doel van het onderzoek is om eventuele afwijkingen op te sporen. De echo is ook niet bedoeld om het geslacht van het kind te bepalen, al kan hier op verzoek aan het einde van het onderzoek wel naar gekeken worden.

 

Afspraak

Voor de 20-wekenecho is een verwijzing van de verloskundige nodig. U kunt een afspraak maken via het afsprakenbureau van het St Jansdal, tel: 0341 - 46 3890.

 

Meer informatie:

http://www.prenatalescreening.nl/meer_lezen_20-weken_echo.php http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/T/Twintig_wekenecho